Ik zal in het kort even toelichten wat we verstaan onder natuurgeneeskunde.

Het belangrijkste van natuurgeneeskunde is dat het dier in zijn totaliteit wordt bekeken. Er wordt zoveel mogelijk op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht. Dit gebeurt door het afnemen van een anamnese, om een zo duidelijk en volledig mogelijk beeld te krijgen van het dier. Zo wordt er onder andere gekeken naar de huisvesting van het dier, het gedrag, de geschiedenis van het dier, de voeding, en de fysieke, mentale en energetische gesteldheid van het dier.

Met alle informatie die zo verzameld wordt, wordt geprobeerd te achterhalen waar de oorsprong van de klacht ligt.

Vervolgens wordt aan de eigenaar adviezen gegeven en tevens kunnen natuurgeneeskundige middelen worden ingezet, bijvoorbeeld bachbloesemtherapie en aroma-therapie (voor uitleg naar beneden scrollen),  om zoveel mogelijk het zelfgenezend vermogen van het dier te stimuleren.

 

Natuurgeneeskunde kan bij heel veel klachten of problemen ingezet worden, enkele voorbeelden zijn:

- chronische huid- of vachtproblemen

- allergieën (bijvoorbeeld bij vlooien)

- diarree of braken

- bij chronische ziekten

- bij gedragsproblemen, angst, stress

- bij voedings- eetproblemen

- wanneer uw hond niet lekker in zijn vel zit en u weet niet wat er aan de hand is

 

Een goed voorbeeld zijn huidproblemen, waaraan allerlei  oorzaken ten grondslag kunnen liggen, zoals een stofwisselingsprobleem, inwendige vervuiling van het lichaam, verveling, stress, parasieten, winterkwalen, verwarmde huizen, minder beweging, de onderliggende organen kunnen de oorzaak zijn, allergieën enz.
Daarom is het van belang dat er naar het totaalbeeld wordt gekeken om de oorzaak te kunnen achterhalen en dus ook een juiste behandeling in te zetten.

 

Welke therapieën / middelen kunnen worden ingezet bij de behandeling?

Ik maak onder andere gebruik van de Bachbloesem Therapie en de aromatherapie. Deze therapieën zijn zeker bij honden zeer mooie, effectieve behandelingen die ingezet kunnen worden.

  • Bach Bloesem Therapie

Dr. Bach (1886-1936) heeft deze genezingsmethode uitgevonden en ontwikkeld. Hij gaat ervan uit dat er geen ziekte bestaat, maar dat het uitingen zijn van emotionele disbalans. Hij vond een manier uit om de krachtige en positieve energie van 38 verschillende bloesems te vangen in een tinctuur.
Elke bloesemremedie heeft een uitwerking op een emotie en zorgt ervoor dat deze emotie weer in balans komt. Ze werken niet gevoelsonderdrukkend, maar geven kracht om van binnen uit een bewustwordings- en helingsproces op gang te brengen.
Het is dus erg belangrijk om in een goed gesprek uit te vinden welke emoties uit balans zijn bij een dier om de juiste remedie(s) in te kunnen zetten.

 

  • Aromatherapie

 Met de aromatherapie werken we met de essentiële oliën die uit planten en bloemen getrokken zijn. Deze olieën zijn enorm geneeskrachtig en hebben allemaal hun eigen werking.

Aromatherapie kan op drie manieren worden toegepast:

-door inademing. Deze methode wordt gebruikt als je wilt inwerken op emotioneel/geestelijk gebied, of bij problemen met de luchtwegen.

-door aanbrengen op de huid via massage of in baden. Deze methode wordt gebruikt als je wilt inwerken op huidklachten of dicht eronder liggende organen of spieren en pezen.

-door inname. Deze methode werkt in op bepaalde organen of het gehele fysieke lichaam.